John Deere

John Deere byl americký vynálezce a výrobce zemědělské techniky. V roce 1837 založil Deere stejnojmennou společnost, která se stala mezinárodní velmocí.

AKTUALIZOVÁNO: 30. LISTOPADU 2021

John Deere, řemeslný kovář, zjistil, že dřevěný a litinový pluh, který se v té době používal, nevyhovoval výzvám, které představovala půda prérie, a tak po několika experimentech vytvořil nový druh pluhu a svůj první prodal v roce 1838. Do následujícího roku vymyslel 10 vylepšených pluhů a o rok později dalších 40. V roce 1857 byla jeho roční produkce pluhů 10 000. V roce 1868 se Deere a jeho partneři začlenili a založili společnost Deere & Company. Do roku 2012 se hodnota společnosti vyšplhala na více než 40 miliard dolarů.

John Deere se narodil v Rutlandu ve Vermontu 7. února 1804. Jeho otec odešel do Anglie a zmizel v roce 1808 a následně byl Deere vychován svou matkou. Získal vzdělání ve veřejném školském systému a svou proslulou průmyslovou kariéru začal jako kovářský učeň ve věku 17 let, přičemž o čtyři roky později založil svou první kovárnu. Následujících 12 let strávil prací v různých městech kolem Vermontu.

Tváří v tvář tvrdému podnikatelskému prostředí se 33letý Deere v roce 1837 sbalil a zamířil na západ, až se nakonec usadil v Grand Detour v Illinois. Tam si zřídil další kovárnu. Následující rok poslal pro svou manželku Demarius Lamb a jejich pět dětí (budou mít další čtyři).

Jako kovář se Deere přistihl, že znovu a znovu provádí stejné opravy pluhů, a uvědomil si, že dřevěný a litinový pluh používaný na východě Spojených států – navržený pro lehkou písčitou půdu – není schopen rozbít. přes husté, těžké půdy prérijní země. Experimentováním s novými konstrukcemi pluhu a předkládáním hotového produktu místním farmářům dokázal do roku 1838 prodat tři pluhy. Do následujícího roku jich vyrobil 10 a do roku 1840 dalších 40. Rostoucí poptávka v roce 1843 vedla Deere k partnerství s Leonardem Andrusem. vyrábět více pluhů a do roku 1846 výroba dramaticky vzrostla — ten rok Deere a Andrus vyrobili téměř 1 000 pluhů.

Následující rok se Deere rozhodl, že Grand Detour, Illinois, chybí jako centrum obchodu, a tak prodal svůj zájem v kovárně Andrusovi a přestěhoval se do Moline, Illinois, na řece Mississippi. Tam mohl nabídnout výhody vodní energie a levnější dopravy. Deere brzy začal dovážet britskou ocel, což úspěšně urychlilo výrobu – jeho společnost vyrobila v roce 1850 1600 pluhů a začala vyrábět další nástroje, které doplnily svou řadu pluhů. Dalším krokem společnosti Deere bylo uzavřít smlouvu s výrobci z Pittsburghu na vývoj srovnatelných ocelových plátů, čímž se vyhne problémům se zámořským dovozem.

Po smrti své manželky v roce 1865 se Deere v červnu 1867 oženil s její sestrou Lucindou Lamb. Deere byl po celý svůj život aktivní v komunitě Moline v Illinois, dokonce dva roky sloužil jako starosta města.

Zemřel 17. května 1886 ve svém domě v Moline.

https://www.biography.com/inventors/john-deere
Zobrazení: 0