Boloňské věže

Během středověku bylo v Bologni postaveno více než 100 věží, ale pouze 22 jich přežilo.

BĚHEM 12. A 13. století bylo z důvodů, které stále nejsou zcela jasné, po celé Bologni postaveno neuvěřitelné množství věží, které vytvořily městské panorama, které téměř připomíná současný Manhattan. Dnes jich zbylo jen 22.

Jedním z možných vysvětlení vertikálního stavebního šílenství je, že bohaté rodiny využívaly věže jako symbol bohatství a postavení a také k obranným účelům, aby střežily své pozemky. Některé z menších staveb byly postaveny jako obydlí.

Přesný počet věží postavených ve středověké Bologni není jasný. Bylo navrženo, že ve 13. století bylo ve městě přítomno až 180 věží, ale realističtější počet je pravděpodobně kolem 100, což je stále velmi působivé vzhledem k tomu, jak obtížné bylo postavit tak vysoké stavby s omezenými zdroji středověku. Itálie.

Po 13. století byly některé věže zbořeny, jiné se zřítily a mnohé byly určeny k jinému využití, jako obytné nebo obchodní budovy nebo jako věznice. K posledním demolicím došlo na počátku 20. století spolu s městskými hradbami ze 14. století.

Z věží, které zůstaly dodnes, jsou nejznámější „Dvě věže“: 320 stop vysoká věž Asinelli a zkrácená věž Garisenda, které jsou obě nakloněny.

Dvě věže lze snadno najít a lze je použít jako klíčový orientační bod pro navigaci městem. Za 5 EUR mohou návštěvníci vylézt na věž Asinelli a získat z vrcholu fantastický výhled na celé město. Návštěvníci by měli být upozorněni, že jde o poměrně namáhavé zdolání 498 schodů a že místní pověra naznačuje, že ti, kdo vylezou na vrchol věže, nikdy nedostudují – smůla pro studenty, ale dobrá zpráva pro ty, kteří se nikdy neunaví učením! Otevírací dobu najdete na webu.

https://www.atlasobscura.com/places/towers-of-bologna?utm_source=Places+Newsletter+Audience&utm_campaign=b5b0f5622c-EMAIL_CAMPAIGN_2023_12_10_Places&utm_medium=email&utm_term=0_-b5b0f5622c-%5BLIST_EMAIL_ID%5D&mc_cid=b5b0f5622c&mc_eid=fce393942b
Zobrazení: 2