Curtiss CT-1 model 24, dvoumotorový torpédový bombardér na plovácích, poprvé vzlétl v roce 1921.

Americké námořnictvo hledalo nový torpédový bombardér po ukázce potopení bitevní lodi s letadlem. Byla oznámena specifikace vyžadující dvojitý plovákový letoun, který by mohl být spuštěn na saních a vytažen jeřábem na moře. Letadlo mělo maximální rozpětí 65 stop (20 m), které bylo možné rozdělit na části 25 stop (7,6 m) pro skladování na palubě. Prototypy Curtiss CT-1, Stout ST-1, Fokker FT-1 a Blackburn Swift F byly hodnoceny v Anacostia Naval Yard. Curtiss získal počáteční kontrakt na stavbu devíti torpédových bombardérů 30. června 1920, ale objednávka byla zrušena a byl postaven pouze jeden přejímací prototyp. Letadlo bylo postaveno v Rockaway, New York.

Aircraft Photo of A-5890 | Curtiss CT-1 (24) | USA - Navy | AirHistory.net  #236947Letoun měl dvojitá ramena, dvojité ocasní plochy, dvojité plováky a jeden kokpit. Věž byla umístěna vysoko nad a za pilotem, aby měla plný palebný oblouk 360 stupňů. Silná křídla nosných křídel byla konzolová bez vzpěr nebo drátů pomocí tří nosníků. Trup byl vyroben z tradičního svařovaného trubkového rámu s tehdy novou technologií hliníkového pláště. Zbytek letadla byl ze svařovaných trubek s látkovým potahem. Motorové gondoly byly hluboko zapuštěny do křídel. O chlazení se staraly dva podkřídlové chladiče Lamblin. Pro práci mechaniků na letounu byly umístěny motorové stojany. Provoz s jedním motorem měl za následek ztrátu výšky 100 stop za minutu.

První testy vodního taxi provedl Bert Acosta 2. května 1921 na NAS Rockaway, což vedlo ke zvýšení stability větších kormidel. Plechově tvarované uložení motoru a konstrukce ocasu vyžadovaly vyztužení. Motory se přehřály a mohly létat pouze 20 minut v kuse.

Letoun byl předveden americkému námořnictvu v Annacostia Naval Yard a na válečné škole ve Fort McNair, Washington, DC Letoun dostal sériové číslo A-5890 a námořní označení CT-1 pro „Curtiss“ „Torpedo bombardér (číslo jedna)“-„varianta jedna“.

https://en.wikipedia.org/wiki/Curtiss_CT
https://www.airhistory.net/photo/236947/A-5890
Zobrazení: 0