„Greensleeves“

Protože jsem je dnes slyšel a zajímá mě její stáří…

„Greensleeves“ je tradiční anglická lidová píseň. Široká balada s názvem „A Newe Northen Dittye of ye Ladye Greene Sleves“ byla zaregistrována Richardem Jonesem v London Stationers‘ Company v září 1580[1][2] a melodie se nachází v několika pozdních 16. prameny z počátku 17. století, jako je Ballet’s MS Lute Book a Het Luitboek van Thysius, stejně jako různé rukopisy uchované v Seeley Historical Library na University of Cambridge.

Balada s tímto jménem byla zaregistrována u London Stationer’s Company v září 1580 Richardem Jonesem jako „A Newe Northen Dittye of ye Ladye Greene Sleves“. Šest dalších balad následovalo za méně než rok, jedna ve stejný den, 3. září 1580 („Ye Ladie Greene Sleeves answere to Donkyn hir frende“ od Edwarda Whitea), poté 15. a 18. září (od Henryho Carra a znovu od Whitea ), 14. prosince (znovu Richard Jones), 13. února 1581 (Wiliam Elderton) a srpen 1581 (třetí příspěvek Whitea, „Zelené rukávy se nosí pryč, žluté rukávy se rozkládají, černé rukávy, které držím navzdory, ale bílé rukávy jsou moje radost“). Poté se objeví v dochované hrsti Pleasant Delights (1584) jako Nový dvorní sonet Lady Green Sleeves. Na novou melodii Green Sleeves.

Henry VIII nesložil Greensleeves. Je romantickým mýtem, že Henry napsal píseň pro svou milenku a budoucí královnu choť Anne Boleyn. Skladba je založena na italském kompozičním stylu, který se do Anglie dostal až po Henryho smrti, takže je pravděpodobnější, že je alžbětinského původu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Greensleeves
Zobrazení: 7