Broch

Kenneth McElroy z Caithness Broch Project nás provede některými tajemstvími stavby brochů

Zastavte na chvíli to, co děláte, a přemýšlejte o architektuře, designu a inženýrství ve Skotsku. Jaké byly první obrázky, které se vám objevily v hlavě?

Skotsko hraje obrovskou roli ve světě architektury, designu a inženýrství. Existuje však typ struktury nalezený pouze ve Skotsku, který má všechny tyto vlastnosti.

Tyto budovy mají neuvěřitelnou fyzickou přítomnost a lze je popsat jako zázrak inženýrského dědictví. Stále si lámou hlavu a vyvolávají debaty mezi architekty, inženýry a archeology.

Brochs jsou věže z doby železné stojící ve Skotsku, nacházejí se hlavně v Severní vysočině a na ostrovech.

Byly postaveny mezi lety 400 př. nl a 200 n. l. a byly by to úžasné stavbdy. Ačkoli se brože lišily jedna od druhé, zdá se, že sledovaly určitý design.

Byly:

dvouplášťové konstrukce

zdá se, že stěny měly vzhled „chladicí věže“ s jemným „těstíčkem“ svažujícím se dovnitř

byly zakončeny střechou nějakého popisu.

No, bydleli byste v domě ve Skotsku bez střechy?

Uvnitř dvojité zdi probíhalo schodiště, které se vinulo kolem věže. Dvojité stěny možná poskytovaly extra ochranu, ale mohly také sloužit k vytvoření jakéhosi prehistorického ústředního vytápění! „Galerie“, což je název pro prostor mezi stěnami, by zabránily dešti a sněhu pronikat vnitřní stěnou.

Vnitřní stěna také obsahovala „dutiny“ vedoucí nahoru, což umožňovalo kouři z ohniště (a možná i teplu generovanému zvířaty chovanými v brožuře) cirkulovat skrz galerie a udržovat brož útulný.

Také se předpokládá, že tyto galerie mohly zesílit stěny a přemístit náklad brochové věže. Ano, je to tak, odstranění kousků zdi je ve skutečnosti zesílí!

https://blog.historicenvironment.scot/2018/01/building-the-broch/
Zobrazení: 2