Osud sochy

TIL Robert E. Lee byl proti budování veřejných památníků Konfederaci. Krátce po jeho smrti z něj obdivovatelé udělali ústřední prvek hnutí „Ztracená věc Konfederace“.

Kontext: Přestože byl Robert E. Lee symbolem boje Konfederace v občanské válce, když bitvy skončily, nevěřil, že by pomníky nebo sochy oslavující věc Konfederace měly být někdy vztyčeny. Lee ve skutečnosti věřil, že země jako celek by se měla jednoduše přestat zabývat válkou, jít dál a podporovat Unii, která vyšla jako vítěz. Na základě komentářů, které učinil před svým odchodem, Lee povzbudil Jih, aby neoslavovali Konfederaci, protože věřil, že by to zpomalilo růst země – všiml si, že jiné země, které vymazaly viditelné známky občanské války, postupovaly rychleji, než ti, kteří nadále oslavovali poraženou stranu ve válkách.

Obří socha Leeho v Richmondu, VA, postavená v roce 1890, byla sejmuta stavebními dělníky na příkaz guvernéra v roce 2020 poté, co bylo mnoho soch a monumentů Konfederace po celé zemi svrženo nebo odstraněno v reakci na hnutí Black Lives Matter.

V prosinci 2021, když dělníci odstraňovali podstavec u základny sochy, našli časovou schránku z roku 1887, kterou už dříve hledali, ale nenašli. Podle The Associated Press uvnitř olověné krabice o rozměrech 4 x 8 x 11,5 palce našli několik věcí poškozených vodou, včetně almanachu z roku 1875; výtisk knihy The hugenot Lovers: A Tale of the Old Dominion od Collinsona Pierreponta Edwardse Burgwyna; brožuru o vodních energetických zařízeních; látkovou obálku; a stříbrnou minci…

https://www.ranker.com/list/whoa-monument-facts/mallory-weiler?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240326&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 2