Opravdu se Aristoteles ponížil pro Phyllis?

Na této holandské akvamanile datované někam k roku 1400, jsou vyobrazeni Aristoteles a Phyllis. Nádoba na vodu se vší pravděpodobností zdobila stůl bohatého domova.

Ve středověku, než vidličky nahradily prsty jako oblíbené jídlo, bylo často nutné si při hodování opláchnout ruce. Proto aquamanile, stolní nádoba na dávkování vody, kterou najdete v bohatších domácnostech. Tento zobrazuje ponížení Aristotela Phyllis, údajnou chotí Alexandra Velikého.

Jak příběh pokračuje, Aristotelés byl okouzlen krásnou Phyllis. Řekla, že by uvažovala o získání jeho pozornosti, pouze pokud by jí dovolil jezdit na zádech. Velký filozof tedy padl na ruce a na kolena. Mezitím Phyllis zařídila, aby se Alexandr, Aristotelův žák, stal svědkem této ponižující scény, v níž na učiteli budoucího císaře jezdily jako na dámském kole.

Aristoteles a Phyllis zdobili mnoho domácích předmětů, včetně hřebenů, zrcadel a nádobí. Příběh je „docela brilantní a jasně zapůsobil na strunu u diváků, jak dosvědčují četná ztvárnění příběhu,“ říká Joaneath Spicer, kurátorka renesančního a barokního umění Jamese A. Murninghama ve Walters Art Museum v Baltimoru, kde se Aristoteles aquamanile na své nedávné výstavě podporované NEH, „Svátek pro smysly: Umění a zkušenost ve středověké Evropě“. Výstava je až do dubna v Ringling Museum of Art v Sarasotě na Floridě.

Při pohledu na vodní nádobu se „určitě očekávalo, že se lidé budou smát,“ říká Spicer. Ale pak „přišla na mysl střízlivější myšlenka. Pro ženy, aby nepoužívaly ženské lsti ke svádění mužů od vážného, ctnostného chování, a pro muže, aby se nenechali svést.“

Podle katalogu exponátu byl příběh středověkým vynálezem a „nemá žádnou souvislost s historickým Aristotelem“. Rozšiřoval jej duchovní z 13. století jménem Jacques de Vitry, který psal kázání, která mohli použít i ostatní kněží. „Zábavné příklady špatného chování si jistě oblíbili kněží, kteří chtějí okořenit svá kázání,“ říká Spicer.

„Pochybuji, že měli něco proti Aristotelovi.“

https://www.neh.gov/humanities/2017/spring/curio/object-lesson-did-aristotle-really-humiliate-himself-phyllis
Zobrazení: 2