Modlitba…

3300 let stará hliněná tabulka objevená ve středním Turecku líčí ničivou zahraniční invazi během chetitské občanské války, která podporuje jednu frakci. Tabulka, kterou objevil v Büklükale Kimiyoshi Matsumura v květnu 2023, ukazuje potenciální význam města jako hlavního chetitského městského centra a královského sídla, srovnatelného s Hattušou. Invaze, podrobně popsaná klínovým písmem, nabízí pohled do bouřlivé historie tajemné říše Chetitů doby bronzové.

Chetité, starověká indoevropská skupina, založili říši v Anatolii (dnešní Turecko) kolem roku 1600 před naším letopočtem v Hattusa v Malé Asii. Chetitská říše vzkvétající v polovině 1300 př. n. l. expandovala do Malé Asie, severní Levanty a Horní Mezopotámie, přičemž těžila z pokroků, jako je domestikace koní a technologií, jako je kolo a vůz. Přibližně v roce 1180 př. n. l. se však říše rozpadla na nezávislé neochetitské městské státy, které vydržely až do osmého století př. n. l.

Chetité, o nichž se zmiňuje hebrejská Bible, sváděli bitvy se starověkými Egypťany a zanechali svou stopu v historii. Bitva představovala rovnoměrně vyrovnané armády, přičemž egyptské vozy upřednostňovaly rychlost a chetitské vozy ubytovaly další osobu pro lepší házení oštěpem, předváděly sofistikovanou vojenskou technologii a státní moc v obou civilizacích.

Navzdory protichůdným tvrzením o vítězství ze strany Ramesse a vůdce Chetitů Muwatalliho se Smlouva z Kadeše objevila jako první mírová smlouva, která ilustrovala schopnost velkých civilizací vzájemně vyjednávat a určovat svůj válečný status.

V rozluštěném klínopisném textu na 3300 let staré hliněné tabulce objevené v Büklükale ve středním Turecku odhaluje chetitština, že „čtyři města, včetně hlavního města Hattusa, jsou v katastrofě“, přičemž zbývajících 64 řádků představuje modlitbu v huriánském jazyce usilující o vítězství.

Použití jazyku Hurrian naznačuje posvátný rituál prováděný chetitským králem, což naznačuje jeho přítomnost v Büklükale a zapojení do rituálu. Navzdory letitým vykopávkám, které přinesly rozbité hliněné tabulky, tento dobře zachovalý nález vrhá světlo na huriánské náboženské tradice a královské praktiky Chetitů.

Jazyk Hurrian, přišedší z království Mitanni, později chetitského vazalského státu, zůstává špatně pochopený. Nápis na tabulce, přeložený Markem Weedenem, docentem na University College London, je modlitbou k Teššobovi (Teshubovi), bohu bouře, hlavě chetitského i hurijského panteonu.

Modlitba chválí božstvo a naříká nad komunikačními problémy mezi bohy a lidmi, vyjmenovává potenciální nepřátelské krále a vyvrcholí prosbou o božské vedení.

Datovaná do doby vlády chetitského krále Tudhaliya II, přibližně 1380-1370 př.nl, předchází kolapsu pozdní doby bronzové asi o 200 let. Ačkoli kolaps spojený s různými faktory, zejména změnami klimatu, vedl ke zmizení říše Chetitů, tabulka odkazuje na invazi během vlády Tudhaliya II, což naznačuje období občanské války s mnoha invazemi, které způsobily dočasné zničení mnoha měst.

Podle Daniela Schwemera, vedoucího Centra starověkých blízkovýchodních studií na University of Chetit, tento objev ještě nebyl formálně publikován, významně obohacuje znalosti o huriánské zbožné literatuře a podtrhuje ústřední roli huriánských náboženských tradic na královském dvoře Chetitů během raného období císařství.

https://www.sciencetimes.com/articles/49185/20240312/ancient-clay-tablet-unveils-hittite-empires-invasion-amid-civil-war.htm
Zobrazení: 4