Nesmyslný zákaz?!?

Hudbě Beatles nebyly cizí kontroverze a kapela se často potýkala s neschopností starší generace porozumět její hudbě. Přesto písně, které lidé zakazovali, ne vždy dávaly smysl, a to platí zejména pro „A Day in the Life“, poslední skladbu alba Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

BBC píseň zakázala brzy po jejím vydání, což ukázalo jako velmi kontroverzní rozhodnutí. Když se to stalo v roce 1967, byla to velká věc, protože Beatles byli na vrcholu slávy. Samozřejmě, že členové kapely byli známí pro „experimentování“ s drogami – včetně LSD – takže BBC byla ve střehu ohledně jakýchkoliv textů, které vypadaly, že propagují drogovou kontrakulturu. V květnu téhož roku The Beatles obdrželi dopis od Franka Gillarda, ředitele zvukového vysílání BBC, vysvětlující tuto situaci:

Nikdy jsem si nemyslel, že přijde den, kdy budeme muset zakázat desku EMI, ale bohužel se to stalo s touto skladbou. Poslouchali jsme to znovu a znovu s velkou pečlivostí a nemůžeme se vyhnout tomu, abychom došli k závěru, že slova „Ráda bych tě rozpálila“, následovaná sílícím zvukem, by mohla mít poněkud zlověstný význam.

Nahrávka mohla být pořízena v nevinnosti a dobré víře, ale musíme vzít v úvahu výklad, který by na ni nevyhnutelně kladlo mnoho mladých lidí. „Zapnuto“ je fráze, kterou lze použít za mnoha různých okolností, ale v současnosti je v žargonu drogově závislých hodně v módě.“

John Lennon tuto narážku odmítl a trval na tom, že skladba a její linie nemají nic společného se zneužíváním návykových látek nebo něčím podobným. Později jasně vysvětlil význam textu:

Jednoho dne jsem četl noviny a všiml jsem si dvou příběhů. Jedna se týkala Guinnessova dědice, který se zabil v autě. To byl hlavní titulní příběh. Zemřel v Londýně při autonehodě.

Na druhé straně byl příběh o čtyřech tisících výmolů v ulicích Blackburnu v Lancashire, které bylo potřeba něčím zaplnit…Paulovým příspěvkem bylo krásné malé olíznutí v písni „Rád bych tě obrátil“, kterou měl neustále v hlavě a nemohl ji použít. Myslel jsem, že to byla zatraceně dobrá práce. Komentoval to.

https://www.ranker.com/list/surprisingly-controversial-songs/jonathan-kantor?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240510&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 3