Prehistorické město Akrotiri, Santorini, Řecko

Osada z doby bronzové na řeckém ostrově Santorini mohla být inspirací pro Platónovu Atlantidu.

Moderní město Fira na řeckém ostrově Santorini je postaveno na vrcholu kaldery starověké sopky.

Stejně jako římské ruiny Pompejí jsou i zbytky mínojského města Akrotiri pozoruhodně zachovalé. Osada byla téměř zničena v polovině druhého tisíciletí před naším letopočtem, když sopka, na které se nacházela, Thera, vybuchla a její obyvatelé uprchli. Sopečná hmota obklopila celý ostrov Santorini a samotné město, zachovala budovy a jejich obsah a návštěvníci mohou stále identifikovat domy a hrnce.

Na rozdíl od Pompejí nebyly v Akrotiri nalezeny žádné lidské ostatky a na místě byl nalezen pouze jeden zlatý předmět, což naznačuje, že Minojci před erupcí provedli řádnou evakuaci a měli čas vzít si své cennosti, než uprchli.

Minojská civilizace existovala na Krétě a jejích okolních řeckých ostrovech a vzkvétala přibližně od roku 3600 před naším letopočtem do roku 1400 před naším letopočtem. Erupce Thery byla připsána za její zánik; geologové to označili za nejničivější přírodní událost v zaznamenané historii. Město Akrotiri bylo základnou Kréty, která sahá až do třetího tisíciletí před naším letopočtem a postupně se vyvinula v jeden z hlavních přístavů a městských center Egejského moře.

Akrotiri bylo na svou dobu neuvěřitelně sofistikované. Budovy ve městě byly vícepodlažní a zděné a propracovaný odvodňovací systém byl vysoce vyvinutý – právě zde vidíme některé z prvních případů vnitřních záchodů. Propracovaná architektura města a živé fresky svědčí o vysoce kulturním osídlení.

Je to možná tato úroveň sofistikovanosti, která vedla učence a historiky k přesvědčení, že Akrotiri sloužila jako Platónova inspirace pro město Atlantis. Platón ve svých dialozích Timaios a Kritias psal o ostrově, na kterém byla „velká a nádherná říše“, která byla náhle zničena. „Došlo k prudkým zemětřesením a záplavám; a během jediného dne a noci neštěstí se všichni vaši bojovní muži v těle potopili do země,“ napsal Platón, „a ostrov Atlantida podobným způsobem zmizel v hlubinách moře.“

Někteří učenci tvrdili, že Platonův popis náhlého vyhlazení Atlantidy je paralelní s erupcí Théry a následným zničením Akrotiri. Vzhledem k tomu, že „Akrotiri“ je moderní jméno dané osadě po nedalekém stejnojmenném městě, neexistuje způsob, jak zjistit, co původní obyvatelé znali jako svůj domov – možná to byla „Atlantis“.

https://www.atlasobscura.com/places/prehistoric-town-of-akrotiri
UNSPECIFIED – OCTOBER 30: High angle view of damaged amphoras, Akrotiri of Thera, Akrotiri, Santorini, Cyclades Islands, Southern Aegean, Greece (Photo by De Agostini via Getty Images)
GREECE – CIRCA 2002: Homes at the archaeological site of Akrotiri on Thera, now Santorini, Greece. Minoan civilization, 16th Century BC. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
Archaeological excavation of the prehistoric (2000 BC) village of Akrotiri on Santorini Island, Greece. The site was buried by ash from the Theran volcanic eruption in the middle of the second millennium BC, and is thus quite well-preserved. The settlement has been suggested as a possible inspiration for Plato’s story of Atlantis. (Photo by Creative Touch Imaging Ltd./NurPhoto via Getty Images)
Zobrazení: 1