Saint-Ex a Simoun

Saint-Ex získal čtyřmístný jednoplošník Caudron o výkonu 180 k nazvaný Simoun – francouzsky písečná bouře – který byl na svou dobu poměrně vyspělý a rychlý, podobně jako současný Messerschmitt Bf-108. Téměř jistě to byl nějaký druh dárku od výrobce, protože se zdálo, že Saint-Ex nikdy neměl dva franky, které by třel dohromady, a když to udělal, strávil je tím, že vzal všechny své přátele na večeři. Rozhodl se použít Simoun k vytvoření rekordu mezi Paříží a Saigonem, aby vyhrál cenu 150 000 franků, kterou francouzské ministerstvo letectví nabídlo. Nedostal se však dál než do Libye, kde nějakým způsobem vletěl do země – naštěstí obrovské písečné duny – při cestovní rychlosti letadla 170 mil za hodinu za podmínek nízké viditelnosti. Letadlo bylo samozřejmě úplně na odpis.

O tři roky později dostal dalšího Simouna a rozhodl se ho použít k letu, který neudělal žádný jiný Francouz – délka Severní i Jižní Ameriky. Proč na národnosti pilota záleželo nebo proč Montreal docela představoval výchozí bod pro „délku“ Severní Ameriky se stalo irelevantním, když Saint-Ex proměnil druhého Simouna v šrot v Guatemale při vzletu na krátkém poli v klasickém letu. výškové podmínky, komplikované tím, že letoun byl nevědomky přetížen o 20 procent větším obsahem paliva.

Byl to konec Saint-Exupéryho kariéry v civilním letectví, kromě zvláštního letu, když znovu zatahal za nitky, aby se ho mohl zúčastnit, transatlantického přeletu obrovského létajícího člunu Latécoère, poručíka de Vaisseau Paris, šestimotorového letadla, která létala přes Atlantik v době, kdy Pan Am Boeingy a Martiny již běžně kroužily kolem zeměkoule. Saint-Ex byl registrován jako „druhý pilot letadla“, ačkoli se nikdy nedotkl ovládacích prvků. Zpáteční cesta letadla se ve skutečnosti ukázala jako první přímý let komerčního dopravního letadla z USA do Francie.

Saint Ex stojí vedle vraku svého Caudronu C.630 Simoun, F-ANRY. (Bureau d’Archives des Accidents d’Avions)

Saint Ex stands next to the wreck of his Caudron C.630 Simoun, F-ANRY. (Bureau d’Archives des Accidents d’Avions)
Zobrazení: 3