KV-2

Furt to samý, naštěstí…že by se to dědilo?

Když Sověti vyrobili dobré tanky, vyrobili je dobře a v neuvěřitelných množstvích. Ale určitě udělali během cesty nějaké chyby, přičemž těžké tanky KV byly nejlepším příkladem ve všech směrech. Označení KV pocházelo od sovětského důstojníka jménem Kliment Vorošilov, i když s konstrukcí nebo výrobou tanku neměl nic společného.

Tanky KV měly minimálně jedno zásadní plus – jejich pancíř byl neuvěřitelně tvrdý. Německé tanky v té době stěží promáčkly trup a také měl dost podlý úder. Byl však pomalý, špatně se ovládal a měl naprosto příšernou optiku. Posádky sotva viděly, co se děje, často dokud nebylo příliš pozdě. KV2 byl nejhorší ze všech a zvýšená hmotnost věže znamenala, že mohla skutečně fungovat pouze na rovném terénu. Před vyřazením bylo vyrobeno jen 200 kusů.

Kvůli systémovým nedostatkům v sovětské velitelské struktuře trvalo odhalení skutečného rozsahu problémů KV déle, než by mělo. Pokud z debaklu vzešla jedna dobrá věc, pak to, že lekce získané z neúspěchů KV byly začleněny do vývoje dominantního těžkého tanku z konce války, IS-2.

https://www.ranker.com/list/worst-tanks-ww2/michael-muir?ref=browse_list
Zobrazení: 0