Reklama…a úhel pohledu

Ten snímek znají asi všichni, tady je, jak a za jakým účelem vznikl. Jsem přesvědčen, že člověk nemusí ale vědě úplně vše. I tajemství a sny jsou pro něho důležité…nikdy mne tak nenapadlo přemýšlet o umístění oné traverzy, že byla poměrně v bezpečí? Důležitý je zde přece pocit, který primárně snímek vyvoláváá, ostatně pro to byl pořízen…

„Obrázek byl reklamním trikem Rockefellerova centra,“ prozradil Ken Johnston, bývalý hlavní historik společnosti Corbis Images. „Zdá se docela jasné, že to byli skuteční pracovníci, ale akce byla organizována s řadou fotografů.“ The New York Times teoretizují, že slavný snímek zřejmě ani nebyl pořízen nad širým nebem, ale že jen o pár stop níže bylo dokončené patro budovy RCA.

Ale toto, stejně jako všechny teorie o „obědu na vrcholu mrakodrapu“, je jen to: teorie, kterou nelze dokázat a je jednou z mnoha. O více než 80 let později zůstává většina slavných obědářů neidentifikována, zatímco konkurenční rodinné nároky vystopují jejich původ zpět do Irska, Švédska, Slovenska a národa Mohawků. Dokonce i identita fotografa vyvolala kontroverze; snímek byl léta falešně připisován odvážnému fotografovi Lewisi Hineovi, než účtenky a fotografie ze zákulisí dokázaly, že za fotoaparátem stojí Charles Ebbets, fotografický ředitel rozvoje Rockefellerova centra.

Nakonec možná je to právě záhada kolem „Lunch Atop a Skyscraper“, kvůli které trvá téměř o století později. (Corbis, než ho koupila společnost Getty Images, nazval svůj nejprodávanější snímek „Lunch Atop a Skyscraper“, čímž porazil slavné záběry Einsteina a Martina Luthera Kinga.) A uprostřed všech teorií, tvrzení a pokusů o odhalení jsme my diváci vězte to jistě: ať už muži na tom snímku opravdu byli kdokoli, byli to Sonny Glynns a Matty O’Shaughnessys, kteří riskovali všechno pro nový život v novém světě. Jsou to imigranti, kteří vybudovali naši Ameriku – a prostřednictvím této fotografie nám připomínají, že to byla jejich Amerika jako první.

Zobrazení: 0

Jeden komentář

Komentáře jsou vypnuty.