Zlatý státní kočár

Stejně jako nový model Diamond Jubilee State Coach byl i Gold State Coach postaven pro otevření parlamentu. Gold State Coach, navržený sirem Williamem Chambersem a postaveným Samuelem Butlerem v roce 1762, obsahuje zdobené pozlacené sochy Tritona (poloboha moře a syna Poseidona), které reprezentují britskou námořní moc, jsou nad každým zdobeným kolem. Tři cherubové označující Anglii, Skotsko a Wales gallivantně kolem St Edwards Crown na střeše.

Sortiment bohů a bohyní kolem dveří namaloval florentský umělec Giovanni Battista Cipriani a honosný interiér je vyzdoben sametem a saténem. Proč odpružení kočáru upřednostňuje zastaralé kožené šle a nikoli špičkové listové odpružení, které bylo poprvé vytvořeno ve Francii v 17. století a dodnes se používá v moderních vozidlech, není jasné. Dokonce i původní železné obruče byly odstraněny ve prospěch pryže, ale hrubé výztuhy zůstaly.

Ještě zajímavější je, že většina panovníků, kteří využívali jeho služeb, byla hlasitě otevřená o kvalitě jízdy. Král Vilém IV., první panovník, který v roce 1762 nastoupil do kočáru, popsal jízdu jako podobnou pobytu na palubě lodi „zmítající se v rozbouřeném moři“, královna Viktorie pravidelně odmítala jet v kočáře kvůli „znepokojivé oscilaci“. A po krátké cestě do Westminsterského opatství na korunovaci kočárem král Jiří VI. nazval „jednou z nejnepříjemnějších jízd, jaké jsem kdy v životě absolvoval“.

To může vysvětlovat, proč 6. května 2023 král Charles a královna choť cestují na svou korunovaci ve zbrusu novém státním autobusu Diamond Jubilee, který byl vytvořen pro královnu Alžbětu II k připomenutí jejího 60. výročí.

Tento moderní kočár na bázi hliníku, navržený a vyrobený v Austrálii, je, stejně jako Gold State Coach, tažen šesti Windsory-koni. Protože však neváží čtyři tuny, je výrazně jednodušší na navigaci a může se pochlubit inovativními vymoženostmi pro cestující, jako je klimatizace, elektrická okna a šest nejmodernějších stabilizátorů, které udržují celé zařízení plynulé a stabilní.

Koruna střechy je z dubu z HMS Victory, v interiéru jsou fragmenty z královských budov, plus dřevo z tzv. Newtonovy jabloně, látka z šatů Florence Nightingalové a kliky dveří zakončené 24 diamanty a 130 safíry, ale co se počítá je pohodlná jízda na korunovaci.

https://www.history.co.uk/articles/a-brief-history-of-the-british-state-coach
Zobrazení: 0