Okál tady, Okál tam, všude kam se podívám

Český okálový babyboom jsme zažili v roce 1970, kdy při národním podniku Rudné doly Jeseník vznikl závod na výrobu dřevěných rodinných domků – OKÁL Rýmařov. Od německé firmy OKAL – Otto Kreinbaum jsme získali licenci na výrobní a montážní systém, zapůjčila nám i montážní linky a především vyškolila naše pracovníky.

Součástí kontraktu byla i projektové dokumentace několika vybraných typů domů. Češi se poprvé začali seznamovat s pojmem moderní dřevostavba. Množství rodinných domů tohoto typu postavených v bývalém Československu se dá počítat po tisících, a to i přesto, že montované domy z dřevěných desek byly v Československu naprostá novinka! Ve společnosti reálného socialismu představovaly dokonce bydlení tzv. vyšší kategorie. Pojem „okály“ doslova zlidověl a tyto populární domy šly na dračku! Staly se tak trochu i podpultovým zbožím.

Ne nadarmo byla při stavbě závodu uložena pod základní kámen listina, která měla držet nad Rýmařovem pomyslnou ochrannou ruku. Možná i ta zajistila, že okáldomky přežily těžké období socialismu. V 90. letech byl podnik zprivatizován a vznikla firma RD Rýmařov, jak ji známe dnes…

https://www.brana-bydleni.cz/novinka-okaly-jsou-porad-trendy!–1
Zobrazení: 5