Herodes Veliký – gangréna genitálií zamořená červy

Tvrdí se, že takto zemřel král Herodes Veliký, vládce starověké Judeje. Zatímco se dlouho spekulovalo, že Herodes zemřel kvůli nějakému onemocnění ledvin, učenci dali dohromady kousky spisů o jeho symptomech. Nyní věří, že král trpěl gangrénou, což je stav, kdy nedostatek krve způsobuje odumírání tkáně. Bohužel pro Heroda byl jeho případ vázán na jeho genitálie.

Herodes mohl získat toto vzácné onemocnění několika různými způsoby. Mohla se rozšířit mu břišní infekce. Král se možná nakazil kapavkou a dostal z ní infekci. Bez ohledu na příčinu to znamenalo velmi bolestivou smrt.

V roce 40 př. n. l. jej římský senát formálně jmenoval králem Judska. Trvalo však tři roky, než se prosadil jako správce. Králem Judeje byl pravděpodobně v letech 37 – 4 př. n. l. Herodes je v evangelijním podání postavou negativní, byl však jedním z největších panovníků ve Středomoří v té době. Herodes byl Idumejec (jeho otec byl Antipatros) s nabatejskou matkou, svou moc legitimizoval sňatkem s hasmoneovskou princeznou Mariamné, kterou později dal i se syny zabít.

https://www.ranker.com/list/weird-deaths-of-kings/emily-mast?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=
https://cs.wikipedia.org/wiki/Herodes_Velik%C3%BD
Zobrazení: 0