Alžbětinský límec-okruží

Přemýšleli jste někdy, co vše vyjadřuje? Já tedy ne…

Tento límec lze snadno identifikovat – velký, tuhý, vzpřímený, obvykle krajkový límec, který vypadá nepohodlně a neohrabaně. Alžbětinský límec, který dominoval módě na konci 16. a 17. století, byl však ukazatelem bohatství, prestiže a společenského postavení.

Límce se stávaly stále většími a propracovanějšími, jak postupovaly metody k jejich vytvoření. Hodiny se trávily smyčkováním, žehlením a škrobením krajek. Pro zvýšení půvabu límce byly přidány výšivky, šperky a drahé kovy. Na konci 16. století se to, co bylo kdysi jednoduchým límcem, změnilo v konečný projev přemíry.

Límce v různých podobách se znovu objevily v historii a nadále jsou k vidění na moderních módních molech, nyní se jedná spíše o stylistickou ozdobou než symbol společenského postavení a politického postoje. Límce byly nepraktické, ale u šlechty oblíbené, protože jak límce rostly vyšší a tužší, držely i hlavu patřičně vysoko.

Ačkoli i členové dělnické třídy nosili límce, neumožňovaly snadný pohyb. Manuální práce samozřejmě nebyla možná. Dokonce i ti nejbohatší muži a ženy měli potíže s jídlem, když měli na sobě volány, často si osvojovali dlouhé límce, které jim prodlužovaly délku nákrčníku.

Propracované límce byly vyrobeny zčásti, aby zdůraznily tuto nepraktičnost. Nošením velkých volánů vyrobených z nejkvalitnějších materiálů, zdobených krajkou a zdobených zlatem, nositelé ukázali světu, že nemusejí plnit úkoly, jaké vykonávají obyčejní lidé. Nositelé límců měli spíše služebníky, kteří to za ně dělali. Měli také služebnictvo, které jim pralo, připravovalo a udržovalo límce, v případě potřeby je žehlilo a škrobilo.

Způsob, jakým límec ovlivňoval držení těla, byl také součástí jejich významu. Když měli muži a ženy na sobě límec, neměli jinou možnost než držet hlavu vztyčenou, čímž prokázali sebevědomí a hrdost.

Protože límce měly takovou společenskou prestiž, nenosit je bylo svým způsobem tabu. Muži a ženy nosili límce, kdykoli šli ven, a dokonce do nich oblékali své děti, když se šlo nakupovat na trh… https://www.ranker.com/list/history-of-elizabethan-collar/melissa-

Zobrazení: 2