Katedrála Sveticchoveli

Syn byl v Gruzii, tak udělal hafo různých fotek…mezi nimi i tyto.

Katedrála Sveticchoveli (gruzínsky: სვეტიცხოვლის საკათედრო ტაძარი – sveticchovlis sakatedro tadzari), v překladu Katedrála životodárných sloupů je katedrála v centru města Mccheta, bývalého hlavního města Gruzie. V roce 1996 byl klášter zapsán spolu s jinými památkami v Mcchetě na Seznam světového dědictví UNESCO.

Katedrála byla po dobu několika staletí korunovačním a pohřebním místem gruzínských monarchů a současně hlavním chrámem Gruzínské pravoslavné církve. V současné době je sídlem arcibiskupa Mcchety a Tbilisi, který je současně katolikosem Gruzínské pravoslavné církve. Jedná se o druhou největší katedrálu v celé Gruzii, a to po katedrále Nejsvětější Trojice v Tbilisi.

Katedrála byla postavena v letech 1010 až 1029 gruzínským stavitelem Arsakidze. Na jejím místě se nacházel kostel od 4. století. Jednalo se o první gruzínský kostel, který byl postaven za vlády kavkazsko-iberského krále Miriana III (306–337). O předchůdci katedrály se přou již legendy ke kristianizaci Gruzie v roce 317…

https://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_Sveticchoveli
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mccheta
Stitched Panorama
Zobrazení: 1