Pohlaví a jak se k němu stavíme

Mne zaujal současný přístup k vyobrazení, v tomto případě, jistých částí lidského těla. Co by tomu asi řekli pánové, jimž je text věnován?????? Asi se jedná o ty části těla, kterých se ona proklamovaná anatomie netýká.

Představte si úžasná díla renesančních umělců jako Leonardo da Vinci a Michelangelo – Monu Lisu, Davida, Sixtinskou kapli. Nyní si představte mrtvolu. Je to otřesné srovnání, ale mistři italské renesance se naučili, jak vytvořit taková realistická, krásná mistrovská díla studiem pozůstatků. Renesanční anatomie byla novým oborem a umělci byli v popředí. Slavní anatomičtí umělci, včetně da Vinciho a Michelangela, věděli o lidském těle více než většina lékařů.

Anatomické umění Leonarda da Vinciho formovalo medicínu po 500 let a Michelangelovy anatomické kresby stáhly kůži, aby pochopily, jak svaly fungují. Ale tito umělci museli tvrdě pracovat, aby se dostali k mrtvolám – stejně jako ostatní vykradači hrobů v historii. Michelangelo vyměnil umění za mrtvoly, i když se proslýchalo, že se také obrátil k vraždě, jako lupiči těl Burke a Hare. A da Vinci doslova čekal mimo nemocnice, až lidé zemřou, aby je mohl pitvat.

Tito renesanční umělci používali pitvu pro dobrou věc; chtěli porozumět lidskému tělu, aby mohli vytvářet ohromující umělecká díla. Ale v tomto případě, světí cíle prostředky?

https://www.ranker.com/list/anatomy-in-renaissance-art/genevieve-carlton?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=%7Bdate%28%27yyyyMMdd%27%29%7D&lctg=#google_vignette
Zobrazení: 0