Juval

Vzhledem k tomu, co čtu, mne zajímá hlavně, zatím hlavně, zámek Juval. A tady je to základní, co jsem se dozvěděl…

Zámek Juval (německy: Schloss Juval; italsky: Castel Juval [kastɛl juˈval]) je středověký hrad nacházející se u vchodu do Schnalstal, ve Vinschgau, nad vesnicí Naturns v obci Kastelbell-Tschars ve výšce asi 1000 metrů nad mořem. hladina moře, v jižním Tyrolsku, severní Itálii. Svůj název odvozuje od latinského názvu hory Mons Jovis (hora Jupiter).

Nejstarší zpráva o hradu pochází z roku 1278, kdy jej vlastnil Hugo z Montalbanu. Byl pravděpodobně postaven asi třicet let před prvním účtem, který na něj odkazoval. V roce 1368 jej získali páni ze Starkenbergu a v roce 1540 přešel na Sinkmoser. Období od jeho výstavby do poloviny 1500 bylo obdobím rozkvětu hradu.

Po několika dalších vlastnických změnách byl v roce 1813 prodán místnímu sedlákovi Josefu Blaasovi. Zámek se dědil z generace na generaci a byl v majetku rodiny Blaasů až do 2. světové války, kdy jej zabrali nacisté.

Od roku 1983 je letním sídlem (červenec a srpen) horolezce Reinholda Messnera, který jej částečně přestavěl na muzeum vystavující díla tibetského umění a sbírku masek z pěti kontinentů. Pozdější obnovu zámku řídil vinschgauský architekt Karl Spitaler. Je to jedno z míst Messner Mountain Museum.[1] V letních měsících, kdy na zámku sídlí Messner, je muzeum uzavřeno.

https://en.wikipedia.org/wiki/Juval_Castle
Zobrazení: 2