Antická doba ledová

Devátá egyptská rána byla úplná tma, která trvala tři dny. Ale v roce 536 velká část světa na celých 18 měsíců potemněla, když se nad Evropou, Blízkým východem a částmi Asie převalila tajemná mlha. Mlha během dne stínila slunce, což způsobilo pokles teplot, neúrodu a smrt lidí. Dalo by se říci, že to byl doslovný temný věk.

Výzkumníci zjistili, že hlavním zdrojem této mlhy byla sopečná erupce. Zpráva z roku 2018 v časopise Antiquity dospěla k závěru, že sopečná erupce na Islandu na začátku roku 536 mohla rozšířit popel přes severní polokouli a vytvořila mlhu. Stejně jako erupce Mount Tambora v roce 1815 – nejsmrtelnější vulkanická erupce v záznamech – byla tato erupce dostatečně velká, aby změnila globální klimatické vzorce a způsobila roky hladomoru.

Jak přesně vypadalo prvních 18 měsíců temnoty? Byzantský historik Procopius napsal, že „slunce vydávalo své světlo bez jasu, jako měsíc, během celého tohoto roku“. Napsal také, že se zdálo, že slunce bylo neustále v zatmění; a že během této doby „lidé nebyli osvobozeni od války ani moru ani žádné jiné věci vedoucí ke smrti“.

Podobné prameny nebyly až do 90. let 20. století brány příliš vážně, říká Michael McCormick, profesor historie na Harvardské univerzitě a spoluautor knihy Antiquity. Toho desetiletí výzkumníci zkoumali letokruhy v Irsku a zjistili, že kolem roku 536 se skutečně stalo něco divného. Léta v Evropě a Asii se ochladila o 35 °F až 37 °F, Čína dokonce hlásila letní sníh. Tato pozdní antická malá doba ledová, jak je známo, nastala, když sopečný popel zablokoval slunce.

„Byla to docela drastická změna; stalo se to přes noc,“ říká McCormick. „Starověcí svědci opravdu na něčem byli.“ Nebyli hysteričtí a nepředstavovali si konec světa.“

S tímto zjištěním se údaje o roku 536 stávají nově děsivými. „Divíme se, že v poledne nevidíme žádné stíny našich těl,“ napsal Cassiodorus, římský politik. Napsal také, že slunce mělo „namodralou“ barvu, měsíc ztratil svůj lesk a „zdá se, že všechna roční období jsou pomíchaná dohromady“.

Účinky erupce z roku 536 byly umocněny erupcemi v letech 540 a 547 a trvalo dlouho, než se severní polokoule vzpamatovala. „Pozdní antická malá doba ledová, která začala na jaře roku 536, trvala v západní Evropě asi do roku 660 a ve střední Asii trvala asi do roku 680,“ říká McCormick.

„Byl to začátek jednoho z nejhorších období života, ne-li nejhorší rok v dějinách,“ řekl McCormick Science.

Toto období chladu a hladu způsobilo ekonomickou stagnaci v Evropě, která zesílila v roce 541, kdy vypukl první dýmějový mor. Mor zabil jednu třetinu až jednu polovinu populace v Byzantské říši nebo Východořímské říši.

Stále mohou existovat další, neobjevené sopečné erupce, které přispěly k mlze 536, říká Andrei Kurbatov, profesor věd o Zemi a klimatu na University of Maine a další spoluautor článku Antiquity. Nyní však známe alespoň jeden z důvodů, proč lidé v roce 536 nemohli vidět své vlastní stíny – dokonce ani v poledne.

https://www.history.com/news/536-volcanic-eruption-fog-eclipse-worst-year?cmpid=email-hist-inside-history-2024-0405-04052024&om_rid=
Zobrazení: 1