Nancy Blackett

je 28 stopá (8,5 m) a s výtlakem 7 tun (měření na Temži) Bermuda, přestavěný bývalý plachetní kutr postavený v roce 1931. Loď nyní vlastní a provozuje The Nancy Blackett Trust.

Postavil ji David Hillyard a původně se jmenovala Spindrift při jejím uvedení na trh v roce 1931 (a poté její další majitel přejmenoval na Electron), v roce 1934 ji koupil autor dětských knih Arthur Ransome a přejmenoval ji na Nancy Blackett podle hlavní postavy stejného jména v jeho Vlaštovkách a sérii dětských knih o Amazonkách. Plavil se s ní většinou na východním pobřeží Anglie a jižním Severním moři z jejího domovského přístavu Pin Mill poblíž Harwiche.

Nejpozoruhodnější je tím, že je předlohou fiktivní jachty Goblin v Ransomeho knize We Did’t Mean to Go to Sea (1937), která vypráví o plavbě přes Severní moře do nizozemského přístavu Vlissingen, nazývaného anglickým názvem Splachování v knize. Ransome podnikl podobnou cestu z Harwiche do Nizozemí v roce 1936 a své osobní zkušenosti použil v knize.

Ransomeovy plavby také poskytly materiál pro další knihu Tajemné vody (1939) odehrávající se ve Waltonských stojatých vodách.

Ransome prodal Nancy Blackett v roce 1939, ale vždy říkal, že to byla jeho „nejlepší malá loď“. V roce 1988 byla nalezena hnijící ve Scarborough a následně zakoupena a restaurována. Po restaurování byla prodána soukromému vlastníkovi, který ji v roce 1996 nabídl k prodeji. Výzva k fanouškům Arthura Ransomeho zvýšila požadovanou cenu a byla zakoupena Trustem, který ji vlastní, provozuje a udržuje.

Nancy Blackett Trust byla založena jako registrovaná charitní organizace, aby ji chránila a také se plavila a propagovala druh jachtařských aktivit, které jsou Ransomemu drahé. Patronkou trustu je Ellen MacArthur. Došlo k některým aktualizacím moderního vybavení, které umožňují její bezpečné používání členy Trustu. Je k dispozici pro výlety plachetnicí, stejně jako vystupování na námořních festivalech a akcích a akcích spojených s Ransome.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Blackett_(cutter)
SONY DSC
Zobrazení: 2