Tanuf, Omán a válka…

Ruiny v této vesnici způsobilo něco zlověstnějšího než zanedbanost.

OBJEV ROPY V Ománu v 60. letech minulého století přinesl roky nárůstu příjmů. To zase vedlo k drastickým změnám ve společnosti, což vedlo k opuštění mnoha tradičních domů nebo dokonce celých vesnic napříč pohořím Akhdar. Jakmile se vaše oči seznámí s těmito vesnicemi, uvědomíte si, že v Tanufu je něco špatně.

Tradiční ománské domy jsou obvykle vyrobeny z nepálených cihel a vápence. Střecha je podepřena místně dostupným dřevem – po opuštění domu je to obvykle první kus. Střecha se zhroutí a trosky zaplní místnosti, což obvykle zabrání propadnutí zdí. Živly pomalu spotřebovávají vše ostatní odshora dolů, takže to vypadá, jako by se budova tavila.

Ruiny v Tanufu také vypadají, jako by tály. Zde je však běžné, že celé části budov zcela chybí. Pár zdí možná ještě stojí, ale všechno ostatní je pryč. Zanedbání nezpůsobilo tento druh ničení, byla to mnohem násilnější síla.

Události, které vedly k opuštění Tanufu, sahají až do 19. století a mají kořeny v nepřátelství mezi sultanátem Muscat a imámátem z Ománu. První z nich ovládal rozsáhlé území podél ománského pobřeží, zatímco druhý ovládal vnitrozemí toho, co je dnes známé jako Omán. Sultanát Muscat byl podporován Britským impériem, které chtělo mít podíl na řízení jihovýchodní Arábie. Pro Imamatea z Ománu bylo mít cizí vliv na ománské záležitosti totální klatbou a následovaly ozbrojené střety.

Po celý konec 19. a první polovinu 20. století byla situace nestabilní. Předběžný mír by trval měsíce nebo roky, než by došlo ke vzplanutí, po němž by následovala smlouva a další vzplanutí. Konflikt zesílil s objevem ropy na Arabském poloostrově. Najednou se z mnoha vzdálených základen zanedbatelného významu stal cenný majetek. Rok 1954 znamená začátek války v Jebel Akhdar. Britové stále podporovali sultanát, ale Imamate našel novou podporu mezi dalšími arabskými státy ochotnými zaujmout protiimperialistický postoj.

V roce 1957, po třech letech bojů, Imamate zaznamenal několik vítězství proti sultanátu, který se zdál být na pokraji kapitulace. To je bod, kdy se Britské impérium rozhodlo přímo zasáhnout. Tento zásah znamenal i vyslání Venomů RAF k bombardování strategických míst v rukou Imamate. Jedním z těchto míst byla pevnost ve vesnici Tanuf.

https://www.atlasobscura.com/places/tanuf-oman?utm_medium=atlas-page&utm_source=facebook
Zobrazení: 5