William F.-nevlastní a nezdárný syn

William Franklin, nemanželský syn otce zakladatele Benjamina Franklina, byl otcovým nejbližším důvěrníkem a společníkem – dokud nezradil svého otce podporou Britů během americké revoluce. Benjamin Franklin, známý jako otec zakladatel s nejvyšším libidem, vychoval svého nemanželského syna jako součást své rodiny, a dokonce pomohl Williamovi stát se guvernérem New Jersey. Všechno se ale zhroutilo, když William upřednostnil krále před vlastní rodinou.

Franklin měl ve skříni spoustu kostlivců – přesněji více než 1200 – ale nejbolestivější byl způsob, jakým ho opustil jeho syn William. Tím, že se William postavil na stranu Britů, se nejen rozešel se svým otcem, ale také skončil na dva roky ve vězení a přišel zde o všechny zuby. Během toho věznění se Franklin vůbec nesnažil svému synovi pomoci. Místo toho použil Williamova vlastního syna jako zbraň k potrestání svého neloajálního dítěte.

Poté, co byl William propuštěn z vězení, se vrátil do New Yorku a bojoval za Brity. Ačkoli měl Franklin vojenské zkušenost – jako teenager narukoval do britské armády, aby bojoval ve válce krále Jiřího – v roce 1778 bojoval jiným způsobem. Stal se prezidentem Board of Associated Loyalist, skupiny „loajálních“ Američanů, kteří provedli chladnokrevnou vraždu „rebelů“.

William prosazoval partyzánskou válku proti vzbouřeným kolonistům. V roce 1782 dokonce pověsil svého rivala Joshuu Huddyho za útoky na věrné. Po britské prohře u Yorktownu, William uprchl do Londýna a nikdy se už nevrátil do kolonií. Se svým otcem se nikdy nesmířil…

https://www.ranker.com/list/william-franklin-in-revolution/genevieve-carlton?utm_source=newsletters&utm_medium=weirdhistory&utm_campaign=wh_active&utm_content=20240419&lctg=63d42c3fed89aa06f50c2342&user_email=e7ef49fc2942929fc1cc3ae3033a12a5
Zobrazení: 4