Mumie

Už jste viděli opravdového draka? Já zrovna nyní…

„Je to v podstatě dinosauří mumie – je opravdu výjimečná,“ říká Don Brinkman, ředitel ochrany a výzkumu v Royal Tyrrell Museum, kde je fosilie uložena, Craigu S. Smithovi v The New York Times.

Pozoruhodné uchování jeho pancéřových plátů, stejně jako některé zachované šupiny, pomáhají paleontologům konečně porozumět velikosti a tvaru keratinové obrany stvoření. „Říkal jsem tomu Rosettský kámen pro brnění,“ řekl Greshkovi Donald Henderson, kurátor dinosaurů v Tyrrellově muzeu.

Jak uvádí Matt Rehbein ze CNN, dino je staré 110 milionů let, což z něj dělá nejstaršího, jaký byl kdy nalezen v Albertě. Představuje také nový rod a druh nodosaura. Ale nejvíce vzrušující aspekt může být na mikroskopické úrovni, uvádí Greshko. Vědci objevili nepatrné kousky červeného pigmentu, které by jim mohly pomoci rekonstruovat zbarvení dinosaura – což je vlastnost, která mu mohla pomoci přilákat kamarády.

„Toto brnění jasně poskytovalo ochranu, ale ty propracované rohy na přední straně jeho těla by byly skoro jako billboard,“ říká Greshkovi Jakob Vinther, odborník na zbarvení zvířat z University of Bristol, který fosílii studoval.

Nový exemplář není jediným výjimečným exemplářem ankylosaura, který byl nedávno odhalen. Zrovna minulý týden Brian Switek na Smithsonian.com oznámil, že Royal Ontario Museum objevilo v Montaně nový druh, kterému přezdívali Zuul. Tento exemplář má také nějaké neporušené pancéřové pláty a kůži a také ocasní kyj.

Switek vysvětluje, že během rozkladu pancéřové pláty ankylosaurů obvykle odpadávají a jsou často smyty nebo nejsou nalezeny. Ale objev těchto dvou mimořádných vzorků pomůže výzkumníkům zjistit, jak tato zvířata vypadala a jak používala své impozantní rohy a brnění.

Nodosaurus je nyní vystaven v Royal Tyrrell Museum v Drumheller, Alberta, jako součást výstavy zdůrazňující důležitost spolupráce mezi těžebním průmyslem a paleontology při odkrývání fosilií.

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/mummified-armored-dinosaur-makes-its-debut-1-180963311/
Zobrazení: 0